Nyfiken på örter och kryddor – Chili

En av världens mest spridda krydda är chili (Capsicum spp). Redan för över 10 000 år sedan använde Inkaindianerna chilin som de behandlade med stor vördnad och respekt.

Linné tog den till våra nordliga breddgrader i slutet av 1700-talet men det är först det senaste århundradet som chilin fått kulinarisk betydelse hos oss. Tidigare användes den mest i farmaseptiskt syfte på grund av sin starka smak.

Chiliplantan är en- eller tvåårig, odlas i tropiska eller subtropiska områden och blir ca 30-100 centimeter hög. Bladen är hjärtformade och något spetsiga, blommar med vita blommor som sedan mognar till röda frukter. Chilin finns i en mängd olika varianter, bra i Mexico finns det över 150 stycken och mer än 5000 hybrider. När chilifrukten torkas och mals ökar både styrka och smak vilket kan vara värt att tänka på när den används. Vill du veta mer om kryddor och örter kommer hela bloggserien samlas under en gemensam sida som du hittar här.

Två populära kryddblandningar med chili är Rouille och Choko/Chili. Båda är perfekt under grillsäsongen om du t.ex. vill göra en god marinad. Självklart går det utmärkt att använda dem som vanlig grillkrydda, skillnaden är att du får en djupare och tydligare smakupplevelse. Jag har många kunder som bara älskar Rouille och använder den till nästan allt. ChokoChili är att rekommendera till vildsvin och i köttfärssåsen.

Rouille
ChokoChili

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.