Nyfiken på örter och kryddor – Basilika

Finns det något mer underbart än att känna doften och smaken av basilika. Den är lika fin både som färsk och torkad.

Med sitt ursprung i Indien och äldre än den Egyptiska kulturen är basilika (Ocimum basilicum) mytomspunnen. Det är örten för evigheten och förknippas med evigt liv och evig kärlek. Enlig en Ukrainsk sägen sägs det att om en kvinna ger en man en basilikakvist och han tar emot den är betydelsen att han alltid kommer älska henne.

Basilikaplantan älskar sol och värme, blir 30-60 centimeter hög och har aromatiska blad. Blommorna är små och vita. Är det inte tillräckligt varmt där den är placerad slokar plantan och bladen får bruna eller svarta fläckar. Som örtkrydda passar basilikan bra att att äta som den är, i sallader eller blanda med andra örter till fisk- och kyckling samt vegetariska rätter.

Två omtyckta kryddblandningar som innehåller basilika är Söråkersblandning och Lax Mix. De passar i alla typer av gratänger med grönsaker. Vill du göra något gott med fisk är de också ett självklart val. Här är ett gott recept på ugnsbakad lax där Lax Mix passar fint. Vill du ha en god pastasås finns ett recept här där Söråkersblandningen ger en lite somrig smakförnimmelse, såsen är också jättegod till fisk. Prova Söråkersblandningen i tomatsåsen samt blanda några nypor i den rivna osten när du gör egen pizza. Mums!

Läs mer om Lax Mix i webbshopen
Läs mer om Söråkersblandning i webbshopen

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.